fbpx

Section 1

Kell egy jó ötlet

Minden az ötlettel kezdődik. Van amikor csak úgy beugrik magától, van, amikor látod a piaci rést és azt gondolod, hogy ebből nagyot lehetne kaszálni, de az is lehet, hogy más adja a tippet. Ha megvan ez a szikra, onnantól jöhet az alkotás fázisa, ami szerintem a vállalkozás legizgalmasabb része. Az alkotás szót sokszor fogom használni, hiszen a vállalkozói tevékenység egy alkotó, teremtő folyamat. Felejts el mindent, amit eddig a vállalkozókról gondoltál és alakítsd át magadban a fogalmat.

A vállalkozó egy olyan kreatív személy, aki képes teremteni, alkotni, létrehozni olyan szolgáltatást vagy terméket, aminek a célja az, hogy segítsen megoldani más emberek problémáit, amiért cserébe te pénzt kapsz tőlük.

Egy nagyon egyszerű példa: a településeden még nincs edzőterem, de látod rá az igényt és jó ötletnek tartod, hogy nyitsz egyet. Az edzőterem segít másoknak abban, hogy fittek legyenek, segít a fogyásban és alapvetően egy új sportolási lehetőséget ad. A kondibérletért fizetni fognak neked, tehát mind a két fél nyert vele.

De honnan tudod, hogy amit kitaláltál, az jó ötlet?

Elég bizonytalanná tehet az a tudat, hogy azt gondolod, hogy sikerült egy világmegváltó terméket/szolgáltatást kitalálnod, de félsz belevágni, mert nem tudod, hogy jó ötlet, vagy sem és valószínűleg ez a bizonytalanság fog már az elején véget vetni a vállalkozói pályafutásodnak. A cél, hogy először is ezt a bizonytalanságot felold magadban!

TIPP: Ne hallgass a barátokra, családtagokra

Lehet már megtörtént veled is, hogy egy szuper ötletet tálaltál a haveroknak sörözés közben, vagy a családnak egy vasárnap délután. A legtöbb esetben megpróbálnak majd lebeszélni arról, hogy megvalósítsd és rengeteg érvet felsorakoztatnak majd, hogy miért nem fog működni az ötleted.

Hogy miért? Nem azért, mert rosszat akarnak neked, inkább az ellenkezője. Túlságosan féltenek, mert valami olyan terepen jársz, ami számukra ismeretlen és megpróbálnak megóvni a következményektől. Ez egy természetes reakció, hallottad már ezeket a mondatokat?

  • De hát van egy biztos állásod, jó az, ne hagyj fel ezzel!
  • Keress inkább valami jobban fizető állást.
  • A vállalkozások mostanában nem működnek, most is olvastam mennyien mentek csődbe..
  • Rengeteg pénz kell hozzá és csak bukni fogsz rajta.
  • Miért nem inkább fizetésemelést kérsz a főnöködtől?

Tehát ha ilyen helyzetbe kerülsz, hallgasd meg a véleményt, de ne erre alapozz. Kivéve, ha a családtagod, vagy a barátod egy sikeres vállalkozó, mert ő biztosan nem fog lebeszélni arról, hogy megvalósítsd az álmodat.

Ha van egy jó ötleted és túl vagy ezeken a vallatásokon és még mindig van benned akarat, hogy megvalósítsd, akkor szuper vagy! Túljutottál azon, ami a legtöbb embernek nem sikerül – a kudarctól való félelemtől.

És honnan tudod, hogy jó az ötleted? Ha helyesek a megérzéseid, akkor az intuíciód nagyon sokat súghat, ha már tapasztalt vagy benne. Ha nem, akkor járj utána, vizsgáld meg, kérdezz meg másokat – akik nem a közeli barátaid és rokonaid-, és ne féltsd az ötleted. Hidd el, másnak is ugyan olyan nehéz lenne megvalósítani, mint neked!